Η Ύπαρξη και η διατήρηση Πυραμίδων από τους αρχαίους χρόνους είναι ένα θέμα που πρόσφατα έγινε ευρύτερα γνωστό και υπάρχουν πολλά στοιχεία που είναι σχετικά άγνωστα στο ευρύτερο κοινό. Πυραμίδες υπάρχουν σε πολλά μέρη της γης, οι επιστήμονες όμως ερευνούν περισσότερο τις χρονολογίες που έχουν κατασκευαστεί,τον τρόπο και τα υλικά που χρησιμοποίησαν. Δηλαδή σε ποια χώρα κατασκευάστηκε η πρώτη πυραμίδα.Για παράδειγμα, μία ανακάλυψη που έκαναν οι ερευνητές είναι:Το γεγονός ότι η πυραμίδα του Ελληνικού στο Άργος,γνωστή και ως πυραμίδα των Κεχριών,είναι αρχαιότερη από τις Αιγυπτιακές.Ο Παυσανίας μάλιστα αναφέρει ότι είναι ένα ταφικό μνημείο σε ανάμνηση της πρώτης μάχης στην οποία χρησιμοποιήθηκαν ασπίδες!!!
Αποτελεί τη σημαντικότερη πυραμίδα στον ελλαδικό χώρο, επειδή αφ'ενός είναι η περισσότερο καλοδιατηρημένη και αφ' ετέρου παρουσιάζει ένα εκπληκτικό στοιχείο:Πρόκειται για μια πυραμίδα αρχαιότερη από τις αντίστοιχες Aιγυπτιακές!Eιναι κατασκευασμενη απο μεγαλους λιθοπλινθους. Η κυρια εισοδος του μνημειου βρισκεται στην ανατολικη πλευρα του μνημειου. Ειναι διαστασεων 7,03 Χ 9.07 μ και οι τοιχοι εχουν κλιση 60 μοιρες...
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ακαδημίας Αθηνών, η κατασκευή της πυραμίδας χρονολογείται στο 2720 π.Χ.με περιθώριο λάθους έως 580 έτη.Τα αποτελέσματα, που ανακοινώθηκαν στις 09/02/1995, αποδεικνύουν ότι η πυραμίδα του Ελληνικού κατασκευάστηκε τουλάχιστον 100 χρόνια πριν από την πρώτη αιγυπτιακή,εκείνη του Ζοζέρ(2620 π.Χ.)και τουλάχιστον 170 χρόνια πριν από την πυραμίδα του Χέοπα(2550 π.Χ.).
Η δεύτερη σημαντική πυραμίδα στην Ελλάδα βρίσκεται στο Λιγουριό της Αργολίδας. Συγκεκριμένα, έχει κατασκευαστεί στους πρόποδες του όρους Αραχναίο, στο δρόμο από Αργος προς Επίδαυρο, και έχει χρονολογηθεί στο 2100 π.Χ.
Δυστυχώς η πυραμίδα σήμερα έχει συντριβεί σχεδόν ολοσχερώς, καθώς ελάχιστες είναι οι πέτρες που έχουν μείνει στη θέση τους.Οι κάτοικοι της περιοχής χρησιμοποίησαν τις περισσότερες από αυτές(ψαμμίτης λίθος)για χτίσιμο άλλων κατασκευών.
Από την άλλη μεριά, η πυραμίδα της Δαλαμανάρας έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ πρέπει επίσης να αναφέρουμε την ύπαρξη αρκετών ακόμη πυραμίδων στον ελληνικό χώρο.Πρόκειται για τις πυραμίδες της Κάμπιας και της Σικυώνας,την πυραμίδα στα Βιγλάφια,την κλιμακωτή πυραμίδα του Αμφείου, η οποία κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί ταφικό μνημείο, και τη λαξευμένη πυραμίδα στο νομό Χανίων(στην πραγματικότητα είναι κώνος).
Τέλος,στον ελλαδικό χώρο υπάρχει μια πυραμίδα η αυθεντικότητα της οποίας αμφισβητείται. Πρόκειται για τη βραχοπυραμίδα του Ταΰγετου.Υπάρχoυv αρκετοί ερευνητές που πιστεύουν ότι το πυραμιδοειδές σχήμα της επιτεύχθηκε με τη λάξευση του βουνού,ενώ υπάρχει και η άποψη ότι πρόκειται για πυραμίδα φυσική και όχι κατασκευασμένη από ανθρώπινο χέρι.Ωστόσο είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι στη βάση της βραχοπυραμίδας το έδαφος αλλάζει απότομα, καθώς γίνεται σχετικά λείο και ομαλό...