Ημέρα παγκόσμιου περιβάλλοντος: Κλήσεις Επιτρόπου Dimas για τη μεγαλύτερη φιλοδοξία στις συζητήσεις στη νέα σφαιρική συμφωνία
Το περιβάλλον Επίτροπος Σταύρος Dimas απαίτησε σήμερα τη μεγαλύτερες επείγουσα ανάγκη και τη φιλοδοξία στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για μια νέα σφαιρική συμφωνία κλίματος, που προειδοποιεί ότι αντιπροσωπεύει την παγκόσμια τελευταία πιθανότητα να αποτραπεί η αλλαγή κλίματος από την επίτευξη των επικίνδυνων επιπέδων. Ο Επίτροπος Dimas έκανε τις παρατηρήσεις σε μια δήλωση στην ημέρα παγκόσμιου περιβάλλοντος σημαδιών αύριο, η οποία έχει την αλλαγή κλίματος ως θέμα της.
Η δήλωση Επιτρόπου Dimas's διαβάζει ως εξής: Δεκέμβριο είναι η παγκόσμια στο τέλος πιθανότητα να αποτραπεί ο επικίνδυνος, ίσως ακόμα και καταστροφικός, επίπεδα αλλαγής κλίματος που προβάλλονται από τους επιστήμονες για να εμφανιστούν από το 2050 - σύμφωνα με τη διάρκεια ζωής πέρα από δισεκατομμύριο νέους ζωντανούς σήμερα.
Την προηγούμενη εβδομάδα μια μελέτη για το σφαιρικό ανθρωπιστικό φόρουμ υπογράμμισε ότι η ανθρώπινη αλλαγή κλίματος τραγωδίας αντιπροσωπεύει ήδη. Σήμερα η αλλαγή κλίματος έχει σοβαρές επιπτώσεις σε 325 εκατομμύριο ανθρώπους που κάθε έτος, σκοτώνει περίπου 315.000 ανθρώπους ετησίως μέσω της πείνας, της ασθένειας και του ακραίου καιρού, και προκαλεί τις σφαιρικές οικονομικές απώλειες πάνω από $125 δισεκατομμυρίων ετησίως, οι εκτιμήσεις μελέτης. Αυτοί οι αριθμοί προβάλλονται για να αυξηθούν ουσιαστικά κατά τη διάρκεια των επόμενων 20 ετών.
Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο σωστά έχουν αναγνωρίσει ότι η υποχώρηση δεν είναι κανένας λόγος να επιβραδυνθεί η μάχη ενάντια στην αλλαγή κλίματος. Πράγματι, οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη και αλλού σχεδιάζουν τα μέτρα ερεθισμάτων οι οικονομίες που μας χρειάζονται έτσι ώστε και δημιουργούν τις εργασίες και αντιμετωπίζουν την αλλαγή κλίματος με την επένδυση στην ενεργειακή αποδοτικότητα, την ανανεώσιμη ενέργεια και άλλες low-carbon τεχνολογίες του μέλλοντος.
Για να αποτρέψει την επικίνδυνη αλλαγή κλίματος, η διεθνής επιστημονική συναίνεση μας λέει ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου πρέπει να τηρηθεί λιγότερο από 2C επάνω από την προβιομηχανική θερμοκρασία. Αυτό μεταφράζει γύρω από 1.2C επάνω από το σημερινό επίπεδο από τη θέρμανση 0.76C έχει εμφανιστεί ήδη, και μερικές μελέτες προτείνουν ότι το ποσό αερίων θερμοκηπίου εκπεμπόμενων ήδη το καθιστά πιθανό ότι η περαιτέρω θέρμανση μέχρι Η είναι αναπόφευκτη.
Ο χρόνος δεν είναι στην πλευρά μας.
Η άμεση και φιλόδοξη σφαιρική δραστηριοποίηση είναι επομένως επιτακτική εάν πρόκειται να αποτρέψουμε την επικίνδυνη αλλαγή κλίματος που απειλεί να προκαλέσει το τεράστιο ανθρώπινο βάσανο, να υπονομεύσει την οικονομική μείωση προόδου και ένδειας, και να προκαλέσουμε τις ενδεχομένως καταστροφικές περιβαλλοντικές αλλαγές.
Αυτή η ανάγκη για την επείγουσα ανάγκη και τη φιλοδοξία πρέπει να απεικονιστεί στο ρυθμό και το περιεχόμενο των διεθνών διαπραγματεύσεων για να προετοιμάσει τη συμφωνία της Κοπεγχάγης. Οι συζητήσεις εν εξελίξει στη Βόννη αυτή η εβδομάδα και πρέπει έπειτα να λάβουν υπόψη αυτής. Πρέπει να εγχύσουν τη μεγαλύτερη ορμή στις συζητήσεις οι ίδιοι και να μετατρέψουν τα κείμενα διαπραγμάτευσης σχεδίων τώρα στον πίνακα σε σχεδιάγραμμα για μια αρκετά φιλόδοξη συμφωνία της Κοπεγχάγης.
Ο αναπτυγμένος κόσμος πρέπει να ανοίξει το δρόμο. Για να παίρνουν τις σφαιρικές εκπομπές επάνω στη σωστή διαδρομή για να αποτρέψουν την επικίνδυνη αλλαγή κλίματος, οι αναπτυγμένες χώρες πρέπει να αρχίσουν με την κοπή των συλλογικών εκπομπών τους σε 30% κάτω από τα επίπεδα του 1990 τους μέχρι το 2020, σύμφωνα με την επιστήμη που αποδεικνύεται από τα συμπεράσματα της διακυβερνητικής επιτροπής στην αλλαγή κλίματος (IPCC). Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παρουσιάσει την ηγεσία και προσδιορισμό της με να υποβάλει τα νομοθετικά μέτρα θέσεων για να επιτύχει μια μείωση 20% και με την παράδοση να ξελεπιαστεί αυτό το μέχρι 30% εάν άλλες χώρες συμφωνούν να κάνουν το σημαντικό μέρος τους.
Τώρα οι συνεργάτες μας πρέπει να παρουσιάσουν ηγεσία, επίσης. Μερικές αναπτυγμένες χώρες πρέπει να αναγγείλουν ακόμα τους στόχους εκπομπής, ενώ εκείνοι οι στόχοι στον πίνακα διακινδυνεύουν μέχρι τώρα καλά απότομα της συλλογικής μείωσης 30% που απαιτείται. Η μεγαλύτερη φιλοδοξία είναι ουσιαστική.
Δεν μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη ενάντια στην αλλαγή κλίματος εκτός αν οι αναπτυσσόμενες χώρες, και ιδιαίτερα οι μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, ενισχύουν τη δράση για να περιορίσουν το ποσοστό τους αύξησης εκπομπών. Αλλά μόνο με τον καθορισμό ενός ισχυρού παραδείγματος οι ίδιοι αναπτυγμένες χώρες θα πετύχουν να πείσουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο για να ενώσουν τη σφαιρική προσπάθεια που η Κοπεγχάγη πρέπει να προωθήσει.
Brussels, 4 June 2009