Γιατί χρειάζεται μια στρατηγική για τα δικαιώματα του παιδιού;
Για τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο: Υπάρχει μεγάλο κενό μεταξύ αυτό που πρέπει να γίνεται για τα παιδιά (για παράδειγμα, αυτά που αναφέρονται σε διεθνείς συμβάσεις όπως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού) και της πραγματικής κατάστασης των παιδιών. Στην πραγματικότητα, εκατομμύρια παιδιά σε όλον τον κόσμο ζουν μέσα στη φτώχεια, δεν έχουν επαρκή υγειονομική περίθαλψη, δεν είναι σε θέση να πάνε σχολείο ή είναι αναγκασμένα να εργάζονται. Από τα παιδιά εκείνα που εργάζονται, πολλά εξαναγκάζονται σε εργασία υπό δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, π.χ. πολεμώντας σαν παιδιά στρατιώτες. Τα κορίτσια συχνά δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τα αγόρια. Πολλά κορίτσια παντρεύονται δια της βίας και γίνονται μητέρες σε πολύ νεαρή ηλικία. Μεγάλο πρόβλημα για παιδιά και εφήβους, σε πολλά μέρη του κόσμου, αποτελεί το HIV/AIDS είτε επειδή οι γονείς τους προσβάλλονται και πεθαίνουν είτε επειδή οι ίδιοι έχουν προσβληθεί από τον ιό. Μεγάλες ομάδες αποτελούνται από ιδιαίτερα ευπαθή παιδιά, για παράδειγμα παιδιά με αναπηρίες και παιδιά που ζουν στο δρόμο.
Για τα παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση:
Πολλά παιδιά στην Ευρώπη είναι επίσης φτωχά. Ο ρατσισμός αποτελεί ένα όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα (ιδιαίτερα αν τα παιδιά θεωρούνται "παρείσακτοι" – στην περίπτωση που έχουν μετοικήσει από άλλη χώρα ή έχουν διαφορετική θρησκεία). Η βία με θύματα παιδιά που ασκείται από μέλη της οικογένειας ή στο πλαίσιο του σχολείου αποτελεί επίσης πρόβλημα. Πολλές οικογένειες και παιδιά στην Ευρώπη, που έρχονται από τις χώρες που προσχώρησαν ή είναι υποψήφιες για προσχώρηση, έχουν πληγεί σοβαρά από τις αλλαγές στις οποίες υποχρεώθηκε να υποβληθεί η χώρα τους προκειμένου να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκής Ένωση.
Η φτώχεια αυξήθηκε κατακόρυφα και η παιδική πορνεία, η σεξουαλική κακοποίηση και η εμπορία παιδιών ή η παιδική εργασία είναι φαινόμενα που συναντώνται σε κάποιο βαθμό παντού σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παιδιά που δεν μπορούν να ζήσουν με τους γονείς τους, καθώς και παιδιά των Roma, κινδυνεύουν ιδιαίτερα να εμπλακούν στην παιδική πορνεία ή να πέσουν θύματα ασέλγειας ή εμπορίας επειδή πλήγονται σε μεγαλύτερο βαθμό από την όλο και περισσότερο αυξανόμενη φτώχεια και δεν τυγχάνουν της ίδιας προστασίας από ενήλικες και την κοινωνία. Τα παιδιά αυτά χρειάζονται μεγαλύτερη βοήθεια και στήριξη από άλλα ώστε να πάψουν να κινδυνεύουν.
Πολλά παιδιά τα οποία δεν μπορούν να ζήσουν με τους γονείς τους είναι υποχρεωμένα να ζουν σε μεγάλα παιδικά άσυλα γιατί δεν υπάρχει σύστημα θετών γονέων που να τα φροντίζουν. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος έχει επίσης σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία των παιδιών σε μερικές χώρες (π.χ. όταν μολύνονται οι ποταμοί και τα νερά τους είναι επικίνδυνα για πόση).
Οι ανάγκες των παιδιών και τα δικαιώματα των παιδιών δεν πρέπει να εξετάζονται χωριστά: ο σεβασμός και η προώθηση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών πρέπει να συμβαδίζουν με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση των βασικών τους αναγκών, όπως η ενδεδειγμένη υγειονομική περίθαλψη (καλά νοσοκομεία και φάρματα) ή καλά σχολεία και εκπαιδευμένο προσωπικό. Αν τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, τότε πρέπει να χτιστούν καλά σχολεία, να εκπαιδευτούν οι δάσκαλοί τους και να παρασχεθεί σωστός εξοπλισμός για μαθητές και σπουδαστές. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό να χαραχθεί μια στρατηγική ή ένα σχέδιο δράσης για να βελτιωθεί η κατάσταση των παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο και να καταδειχτεί η σημασία των δικαιωμάτων του παιδιού στην ΕΕ.
Πώς μπορεί να βοηθήσει η ΕΕ;
Η ΕΕ μπορεί να αναγάγει τα δικαιώματα των παιδιών και τις ανάγκες τους σε πρώτιστη προτεραιότητα όταν αναπτύσσονται διεθνή και εθνικά σχέδια και δραστηριότητες. Η ΕΕ μπορεί να προσφέρει βοήθεια στα κράτη μέλη όσον αφορά τα δικαιώματα των παιδιών. Μπορεί να συγκεντρώσει τις προσπάθειες των κρατών μελών, να προωθήσει τα παραδείγματα χρηστής πρακτικής στα κράτη μέλη και να παράσχει χρηματοδότηση σε έργα για τα δικαιώματα των παιδιών.