Σε 22 Μάιος το 2006 οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν μια αίτηση σχετικά με την πλημμύρα που εμφανίστηκε τον Μάρτιο του 2006 στον τομέα του ποταμού του Έβρου στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας. Οι συμπληρωματικές πληροφορίες παρέχηκαν τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο του 2006 η μετάφραση αυτών των πληροφοριών από τα αρχικά ελληνικά προκάλεσε μια ουσιαστική καθυστέρηση για την αξιολόγηση της εφαρμογής. Αυτό ήταν η δεύτερη εφαρμογή μέσα σε 13 μήνες σχετικά με την πλημμύρα στην περιοχή ποταμών του Έβρου. Η πρώτη εφαρμογή, που παρουσιάστηκε το 2005, ήταν μη επιλέξιμη και ήταν rejected5.
Η πλημμυρίζοντας προκαλούμενη άμεση ζημία του 2006 της κάποιας ΕΥΡ 372 εκατομμύρια, σχεδόν τρεις φορές το ποσό ζημίας που προκαλείται στο προηγούμενο έτος, αλλά ακόμα χαμηλότερο από την κανονική μεγάλη μονάδα για την κινητοποίηση του Ταμείου αλληλεγγύης της ΕΥΡ 1.004 δισεκατομμύρια, δηλ. 0,6% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της Ελλάδας (GNI). Η εφαρμογή επομένως εξετάστηκε κάτω από τα κριτήρια για την εξαιρετική περιφερειακή καταστροφή.
Πάνω από 70% των περίπου 180.000 προσώπων που αποτελούν τον πληθυσμό στην πλημμυρισμένη περιοχή βρέθηκαν για να επηρεάζονται άμεσα. Σημαντική ζημία προκλήθηκε στα δίκτυα και την υποδομή στην περιοχή και παράλυσε την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή. Περίπου m² 100 εκατομμυρίων του καλλιεργήσιμου εδάφους πλημμύρισαν κατά μήκος των όχθεων ποταμού και ένα κατ' εκτίμηση κεφάλι 2.000 του ζωικού κεφαλαίου χάθηκε. Οι πλημμύρες προκάλεσαν τη συνολική καταστροφή των γεωργικών προϊόντων ενώ η αργή αποξήρανση των πλημμυρισμένων περιοχών αφαίρεσε οποιαδήποτε δυνατότητα τις νέες συγκομιδές. Λόγω στην έλλειψη γεωργικών προϊόντων ένα μεγάλο μέρος της τοπικής βιομηχανίας αποτράπηκε από τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε γεωργική, επεξεργαμένος ή εμπορική δραστηριότητα σε μια περιοχή στην οποία το κύριο επάγγελμα 90% του πληθυσμού είναι γεωργία. Η εκτενής ζημία στο δίκτυο άρδευσης και παροχής νερού οδήγησε στην ανάγκη να διανεμηθεί το εμφιαλωμένο ύδωρ σε διάφορους δήμους. Η επισκευή των δικτύων παροχής νερού, προσδιορισμός της εναλλακτικής λύσης άντεξε τις τρύπες απρόσβλητες από τη μόλυνση της υδρολογικής λεκάνης και η αναζήτηση των νέων ελατηρίων αναμενόταν για να δημιουργήσει μια κρίσιμη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή για περισσότερα από ένα έτη. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι η αρνητική επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα που προκλήθηκε από τις πλημμύρες, εξέτασε το χειρότερο πλεόνασμα που τα τελευταία 50 έτη, πραγματοποιήθηκαν σε μια περιοχή που έχει ήδηεπηρεασθείς σοβαρά από τις πλημμύρες το 2005. Αυτή η αθροιστική επίδραση έχει χτυπήσει σοβαρά την ανθεκτικότητα της τοπικής οικονομίας στις αρχές του 2007 που η Επιτροπή επομένως αποφάσισε να προτείνει την κινητοποίηση του Ταμείου και να χορηγήσει σε ένα ποσό της ΕΥΡ 9,3 εκατομμύρια.ΤΟ